KPDS ve ÜDS

Bugünlerde etrafımda ÜDS ya da KPDS sınavları hakkında konuşan insanların sayısında artış olduğu için mesleki iştahım kabardı ve bu hususta bir kaç şey yazmak istedim. Öncelikle bu sınavlar hakkında kısa bir bilgi vermek en doğrusu olacak sanırım.

1- KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı): Ekseriye halihazırda görevli devlet memurlarının girdiği bir sınavdır. Bu sınavda alınacak puana göre devlet baba 'dil tazminatı' ödemesi yapmaktadır. (Ben A seviyesi için 50 YTL almıştım). Tabi bu sınava girebilmek için devlet memuru olma zorunluluğu yok. Bu sınavdan alınacak sonuç yüksek lisans ya da akademik personel başvurularında da kullanılabilmekte. KPDS'den alacağınız sonuç sadece '5' yıl için geçerli olmaktadır. Yani bu sürenin sonunda yine bu sınava girmek zorundasınız.

Sınav 100 sorudan oluşmakta. Sınav içerik olarak: kelime ve gramer bilgisi, cümle tamamlama, çeviri, paragraf tamamlama, paragraf, diyalog, verilen cümleyi farklı bir biçimde ifade etme, diyalog ve akışı bozan cümle sorularından oluşmaktadır. KPDS soruları ağırlıklı olarak sosyal bilimler, yani 'sözel' sorulardır. Sınav süre 2.5 saattir.

2- ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı ): Sadece akademik başvurulurda geçerliliği olan bir dil sınavıdır. Yüksek lisans ve akademik personel başvurularında geçerliliği vardır. Yüksek lisans ve doktora başvuruları için ÜDS'den en az 50, yardımcı doçent olabilmek için 65 puan almak gereklidir. Aslında en güzeli sıkı çalışıp 70 üzeri bir puan alıp ömür boyu rahat etmektir :)

Sınav 80 sorudan oluşmaktadır ve sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri olarak 3 farklı bölümde sorular bulunmaktadır. Sınava giren her aday kendi alanıyla ilgili 80 soruyu cevaplandırmaktadır. Örneğin, makine mühendisleri fen bilimleri, hemşireler sağlık bilimleri ve tarih öğretmenleri soyal bilimler sorularını cevaplamakla yükümlüdür. Sınav süresi 3 saattir ve KPDS'nin 2.5 saat sürdüğünü ve 100 sorudan oluştuğunu düşününce bu önemli bir avantajdır.

Bu sınavlara girmek için en az orta seviye (intermediate) lisan bilgisi gereklidir. Yani hiç birşey bilmeden 'giderim bir dersaneye, alırım 70'i' gibi bir ifade hiçbir gerçeklik payı taşımamaktadır. Eğer İngilizce bilginiz kısıtlıysa öncelikli olarak en az (sıkı çalışanlar için) 1 yıl süreyle 'genel ingilizce' üzerine çalışma yapmak zorundasınız. Bu sınavlara hazırlanmaya başlayabilecek durumda olanlar ise bir yandan kelime ve gramer bilgilerini daha ileri seviyelere taşımak ve bu sınavların soru tipleri üzerine çalışma yapmalıdırlar. Netice itibarı ile bu sınavlarda çıkan sorular belirli bir mantık çerçevesinde hazırlanmaktadır, yani her soru tipini çözmek için belirli yöntemler kullanılmaktadır.

Piyasada bu sınavlar yönelik oldukça fazla sayıda kitap var. Benim size tavsiyem öncelikli olarak başucu kitabınız olacak Hacettepe-Taş yayını ve Cesur Öztürk imzalı bir 'Building Skills for Proficiency' kitabı edinmenizdir. Çok soru çözmek çok bir fayda sağlamayacaktır. Yani tutup piyasadaki bütün kitapları alıp çözmenize lüzum yok. Bugüne çıkmış olan ÜDS ya da KPDS sorularını dikkatili bir biçimde çzömeniz yeterli olacaktır. Özgün soru hususunda size kaynak olarak gösterebileceğim tek yayın 'ELS' dergisidir. Bu kitapların haricince farklı yazarların çıkmış sorular üzerinde çözüm tekniklerini gösterdikleri bir kaç tane kitap var. Bunlarda faydalı olacaktır. Örneğin yine Cesur Öztürk imzalı '
A SYSTEMATIC APPROACH TO KPDS & ÜDS' kitabı faydalı bir kaynaktır. Bir ara ben de bu sınavlardaki soru tiplerine yönelik bir metod kitabı yazma fikri ile yanıp tutuşmuştum ama daha sonra 'Amerika'yı tekrar keşfetmenin kimseye faydası olmaz' düşüncesiyle 'bugüne kadar düşünülmemiş' bir şey aklıma gelene kadar bu projemi erteledim. Zira ben öğretmenlik değil filoloji mezunuyum. Yani bilimsel bir yaklaşım sergilemem ve yenilikçi bir bakış açısına sahip olmam gerekli. Zaten piyasadaki kitapların önemli bir çoğunluğu içerik olarak birbirini tekrar etmekte. Bunların üzerine bir yenisi eklemeye lüzum yok sanırım.

Muhtemel Soru: Bu sınavlara nasıl çalışmalıyım?

Cevap: Yukarıda da belirttiğim üzere öncelikli olarak dil becerilerinizin seviyesini belirlemelisiniz. Bu işe en son yapılan KPDS ya da ÜDS sınavlarının sorularını çözerek başlayabilirsiniz. ÜDS'de 30, KPDS'de 40 doğruya ulaşabilmişseniz bu sınavlara yönelik çalışma yapabilirsiniz. Doğru sayınız daha az ise öncelikli olarak genel lisan bilginizi ilerletmeniz gerekmektedir. Bu iş üzerine eğitim veren 'adamakıllı' bir kurumdan uzman yardımı almak faydalı olabilir ve şayet uzman yardım almaya karar vermiş iseniz İngilizce öğretmeninize güveniniz ve onu sorgulamayınız. Doktorunuza güveniniz tam olursa tedavi süreciniz de hızlanacaktır. Bu sınavlarda her soru tipi için belirli püf noktaları vardır ve bunlar üzerine yoğunlaşıldığında soru çözmedeki hızınız artmaktadır.


Bugüne kadar yapılmış sınavlarda çıkmış sorulara ulaşmak için yazının başlığına tıklayınız.

Yorumlar